Beperk risico’s nachtarbeid

Nachtdiensten en de zorg (m.n. ziekenhuizen) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar nachtarbeid kan invloed hebben op de gezondheid, het kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid op korte termijn en specifieke gezondheidsklachten op langere termijn.

De StAZ (zie StAZ) heeft daarom het praktische boekje ‘Goedenacht’ uitgebracht om te informeren over mogelijkheden om de risico’s van nachtarbeid te beperken. Het boekje geeft praktische tips en lekkere en gezonde recepten voor maaltijden tijdens nachtdiensten. Ziekenhuizen moeten de risico’s van nachtarbeid verminderen en structureel inbedden in het HRM- en arbobeleid en de algemene bedrijfsvoering. Verbeteringen zijn bijvoorbeeld mogelijk rond de voorzieningen in de nacht en de combinatie van arbeid en zorg. Maatwerk daarin en in het algemeen rond duurzame inzetbaarheid geeft voordelen voor de gehele organisatie. Medewerkers die een gezonde nachtdienst draaien zullen immers minder gezondheidsklachten hebben, tevredene naar hun werk gaan, minder fouten maken en het ook langer volhouden.

Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van nachtarbeid te verminderen zijn. De drie aspecten hiervan zijn:

  • Licht – zonlicht activeert de biologische klok. Daarom is het soort licht tijdens een nachtdienst een belangrijk aspect. Hiervoor kan men bijvoorbeeld gebruik maken van lichtfiltering.
  • Rooster – Ook de manier waarop het rooster is ingedeeld is van invloed op de mogelijke risico’s van nachtarbeid. Zoveel mogelijk regelmaat in de werkschema’s.
  • Voeding – gezond en regelmatig eten is erg belangrijk tijdens de nachtdienst. Maaltijden met minder koolhydraten en meer eiwitten verminderen de vermoeidheid tijdens de nachtdienst.