Over SPJ

Stichting Publicatie Jaarboeken (SPJ)
De Stichting Publicatie Jaarboeken is de niet-commerciële uitgever van: Het jaarboek ‘Werknemers in de Zorg’, dat sinds 1996 verscheen en het Jaarboek ‘Werknemers bij de Overheid’, dat sinds 1998 verscheen. Sinds 2011 worden deze 2 jaarboeken uitgegeven in de vorm van een website.

Doelstelling
Het doel van SPJ is het geven van voorlichting inzake de ontwikkeling van rechtspositie, arbeidsvoorwaarden, opleiding en beroepsinhoudelijke aspecten in brede zin van werknemers in de zorg en bij de overheid. Zij tracht dit doel te bereiken door het uitgeven van de websites “Werknemers in de Zorg”.nl en “Werknemers bij de Overheid”.nl

Jaarboek Zorg

  • In 1996 werd het eerste Jaarboek Zorg uitgegeven door de uitgeverij Samsom te Alphen a/d Rijn.
  • In 2002 ging Samsom op in de grotere uitgever Kluwer, die met ingang van dat jaar als uitgever op het jaarboek werd vermeld.
  • In 2004 ging de uitgave over naar AbvaKabo FNV, die het jaarboek Zorg als niet-commerciële uitgave aanbood (tegen de helft van de eerdere prijs) aan leden en directe relaties.
  • Met behulp van de sectorfondsen in de zorg steeg de oplage beduidend, zo werden bv. alle OR-en in de zorg bereikt
  • Met ingang van de editie 2010 werd het “Jaarboek Werknemers in de Zorg” uitgegeven door de onafhankelijke “Stichting Publicatie Jaarboeken”.

Ondanks deze veranderingen is het doel van het jaarboek niet gewijzigd. In de 14 edities van het jaarboek Zorg kregen zowel de rechtspositionele/arbeidsvoorwaardelijke positie als het beroepsmatig handelen van de doelgroep alle aandacht.

Dit geldt ook voor de website “Werknemersindezorg.nl”

Loek Geradts
Auteur